Nowoczesne chłodnie, mroźnie czy lodówki sprawiają, że przetrzymywanie i magazynowanie łatwo psującej się żywności jest bardzo proste. Ma to wpływ na cały przemysł spożywczy oraz przetwórczy, dodatkowo z tych możliwości korzystają hodowcy owoców i warzyw. Właśnie dlatego chłodnictwo, w tym nowoczesne sprężarki chłodnicze czy wymienniki, są tak ważne dla nas. Nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Najważniejsze jest jednak zamrażanie, które pozwala na długie przetrzymywanie żywności. Zresztą wszyscy doskonale o tym wiedzą, ponieważ powszechnie w domach stosuje się ten proces - w wypadku mięs czy owoców. Jednak w przemyśle dzieje się tak na znacznie większą skalę i dzięki temu do naszych domów mogą być dostarczane ryby, warzywa czy mrożonki. Proces ten jest jednak dość złożony.
Przede wszystkim żywność musi być odpowiednio przygotowana, a chłodnie wyczyszczone i odpowiednio ustawione. Termostaty w nowoczesnych urządzeniach pozwalają na precyzyjne ustalenie, ile stopni ma się znajdować wewnątrz. Każdy pokarm reaguje inaczej na ujemne temperatury, dlatego powinny być one odpowiednio dobrane. Sprężarki chłodnicze muszą najpierw obniżyć temperaturę, a później ją utrzymywać.
Żywność zwykle bardzo szybko zamarza, co jest naturalne. Jednak temperatura nie może być przesadnie niska, a sam proces nie powinien przebiegać zbyt gwałtownie. Wszystko musi potrwać, żeby wyszło jak należy. Podobnie jest z zamrażaniem. Kiedy już się uda, sprężarki chłodnicze muszą regularnie i równio pracować - nie może zdarzyć się sytuacja, że temperatura w chłodni nawet na chwilę będzie za wysoka.